tisdag 18 december 2012

Summa kardemumma

Oj, det var verkligen inte igår som jag skrev!
Summering av mina tankar i augusti är att Astrid Lindgrenprojektet blev väldigt lyckat! Vi började med fakta om Astrid och hennes verk och sedan arbetade vi med en av hennes karaktärer varje vecka. Skulle vi arbeta med Pippi Långstrump så fick de hem ett utdrag ur en av böckerna som de hade i läsläxa. När Pippiveckan kom ställde jag frågor till det som de hade läst, berättade om hur just Pippi kom till osv. De fick skriva, klistra in bilder och måla i en speciell skrivbok. Vi avslutade med att se ett utdrag ur någon Pippifilm från uTube. Där finns alltså Astrids filmer i avsnitt på ca 10 minuter, helt perfekt! Sedan löpte det vidare med Karlsson på taket, Emil i Lönneberga osv osv. Vi fastnade särskilt för Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta så efter omröstning så bestämde vi att fortsätta att se avsnitt ut Ronja varje vecka tills vi hade sett hela filmen. Parallellt med detta övade vi på musikteatern med samma tema. Många gånger slet jag mitt hår och undrade vad jag hade gett mig in på! Jag som inte kan spela nåt instrument och inte sjunger särskilt vackert heller....Vi började med att sjunga till en skiva och sedan hade vi sån otrolig tur att en annan lärare ställde upp med sin gitarr (och sångröst). Vi pusslade ihop det så att en av oss lärare i klassen gick ner och tog hennes klass de timmar som hon övade sångerna med vår klass.
Så var det då dags. När föräldrar, syskon och släktingar kom satt det två välklädda små "herrar" och gav dem biljett. Vid dörren in till aulan stod sedan två andra myycket artiga barn och hälsade välkomna, visade in dem och tog emot biljetterna. I aulan var det nersläckt, en bild av Astrid upplagd på väggen med projektorn, lyktor med levande ljus brann och Mio min Mio spelades. Snacka om att det var stämning! Om det hade stökats och bökats ibland när vi hade tränat så kan jag säga att det var alldeles fantastiskt när barnen skulle spela upp och sjunga! De spelade ut som aldrig förr och tom improviserade en del!
Det har tagit mycket tid och jag har som sagt slitit mitt hår många gånger...MEN det var absolut värt det! Så nyttigt som det har varit för barnen som grupp, så mycket som de har lärt sig och så roligt som alla har tyckt att det har varit...kan det bli bättre? Dessutom har barn som annars är ganska tysta och inte märks så mycket verkligen vågat och i detta sammanhang blivit framträdande på ett sätt som de inte är annars. När man är i en roll är det mycket lättare att våga! Givetvis har ingen blivit tvingad till något mot sin vilja för det fanns uppdrag både på och utanför scenen. Men vi har pushat och uppmuntrat och många har vågat det där lilla extra för att sedan vara så otroligt stolta över sig själva...eller rättare sagt så var alla otroligt stolta över sig själva för alla visste att just deras roll/uppgift var superviktig!
Så man vet aldrig...kanske ger jag mig på det igen någon gång i framtiden!

1 kommentar: